Kalákázással segít az udvarhelyszéki településeknek az RMDSZ Udvarhelyszéki Szervezete – az Udvarhelyszéki Együtt-Tesz elnevezésű program most indul útjára, és olyan kezdeményezéseket karol fel, melyek a közösség hasznára válhatnak, melyek közösséget építenek, mondta a mai sajtótájkoztatón Bíró Barna Botond, a szervezet ügyvezetője. Programindító esemény a hétvégén zajló, székelymuzsnai kaláka, ahol egy jó ügyért fogott össze a falu – tavaly rajtolt egy példaértékű kezdeményezés a helyi iskola és óvoda épületeinek felújítása érdekében. Július 8-án, szombaton külső tatarozás lesz, ehhez keresnek jószándékú, segítőkész embereket.

2016-ban a Viharsarok Egyesület, a szülők, a helyi pedagógusok, önkormányzat, nőegylet, református egyház és önkéntesek segítségével sikerült pénzt gyűjteni a tanintézmények tatarozásához –  a szükséges anyagiak érdekesen adódtak össze: az iskola régi tárgyait, padokat, asztalokat, bútorokat áruba bocsátották a pedagógusok – a nosztalgia és az emlékek erejében bízva – jelképes összegért megvásárolhatók voltak a tárgyak, ugyanakkor a tanári kar értesítette az elszármazott muzsnaiakat az akcióról, az asszonyok sütöttek, a finomságokat pedig eladták egy kiárusítási eseményen, ahová összeverbuválták a gyerekeket, szülőket, mindazokat, akiket érdekelhetett a muzsnai iskola és óvoda jövőbeni sorsa. Az összegyűlt pénzből a közösség az iskola tetőzetét tudta megjavíttatni.

Az RMDSZ Udvarhelyszéki Szervezetének induló programjába szervesen illeszkedik a muzsnai kaláka. Olyan kezdeményezéseket és akciókat támogat az Udvarhelyszéki Együtt-Tesz nevű kalákaprogram, ahol a közösség önerőből próbálja megújítani, szebbé tenni a környezetét, közösségi tereit. A szervezet a közösségépítő kezdeményezésekre szeretne ráérősíteni ezzel, ugyanakkor felmutatni is igyekszik a példaértékű összefogásokat. A programot megelőzte egy tavaszi felmérés, ahol az udvarhelyszéki önkormányzatok igényeit, terveit összesítette a szervezet, a kalákák ezekre a projektekre épülnek, a továbbiakban Oklándon, illetve Siménfalván esedékes ilyen megmozdulás.

Ami elkezdődött tavaly Székelymuzsnában, az most folytatódik – az épületről le kell verni majdnem teljes egészében a vakolatot, el kell hordani a törmeléket, és festésre is szükség van, ehhez keresnek segítséget, önkénteseket a kezdeményezők. A szövetség helyi szervezetének munkatársai részt vesznek a szombati kalákán, mindemellett további segítségre, emberekre van szükség.

Ha csak egyszerűen jól esne jót tenni, illetve ha bárki kivenné a részét a munkából a kaláka időpontja július 8-a, szombat. Jelentkezni július 7-éig, pénteken 15 óráig lehet a 0727-866350-es telefonszámon, avagy az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) facebook-oldalán üzenetet küldve. Székelyudvarhelyről, az UIET székhelyéről  autók indulnak az önkéntesekkel szombaton 8.30-tól, ivóvizet, ebédet a helyszínen biztosítanak.


Szolj hozzá